Även om du har en berättelse som du känner skulle bli en bästsäljare är det inte säkert att det kommer att bli så. Du kan behöva hjälp på traven med ditt skrivande.
I en artikel i Svenska Dagbladet, som har några år på nacken, tipsar förläggaren Håkan Bravinger om vad man som aspirerande författare bör tänka på.
Hans första råd är att arbeta med språket, eftersom det är detta som gör verket, oavsett vilken genre det handlar om. En författare som har en egen röst har betydligt större sannolikhet att bli utgiven, och dessutom läst.
Den viktigaste delen i en bok är inledningen. Det är den som ska väcka intresse, både hos förlagets lektörer och hos läsaren. Boken får inte ha för lång startsträcka, och man får vara beredd på att döda extra många darlings här. Det är inledningen som det lönar sig mest att lägga arbete på.
Våga utmana stereotyper om du skriver genrelitteratur. Lektörerna har läst samma berättelse, med samma typ av karaktärer, flera gånger om. Genom att ruska om blir det också enklare att skära genom bruset.
Internationella författare ger råd
Tidningen The Guardian frågade för några år sedan flera internationellt erkända författare om deras bästa skrivråd. Här är vad några av dem sade:
- Ha inte internetuppkoppling i ditt arbetsrum (Jonathan Franzen).
- Var öppen för att nya idéer kan vara bättre än dina ursprungliga (Roddy Doyle).
- Stretcha ryggen så att du inte blir distraherad av smärta (Margaret Atwood).
- Skriv färdigt det som du skriver på (Neil Gaiman).
- Var inte rädd för att bryta mot dina egna regler (Esther Freud).
- Skriv om, läs, skriv om, läs och om det inte håller, släng ditt alster (Helen Dunmore).