Skapa ett engelskt bibliotek hemma

Att inreda ett inbjudande hem som känns som ”hemma” innebär olika saker för olika personer. För den som uppskattar böcker och vill ha ett mysigt ställe att krypa upp och försvinna in i en annan värld är det självklart att inreda ett bibliotek hemma. Ett alternativ är att inreda biblioteket i engelsk stil med rätt material och möbler för att få en klassiskt brittisk känsla.

Med tapeter som har en klädd stil och färgmässigt matchande toner lägger du en bra grund till ditt brittiska bibliotek. Om du exempelvis väljer en färgskala med varma färgtoner kan du köpa gröna gardiner som passar bra till. Färger och material från naturen kan kombineras med en passande tapet för att skapa rätt look.

Hitta rätt detaljer till biblioteket

För att få ett bibliotek med engelsk känsla kan man välja tapeter från Ralph Lauren och möbler i korg och rotting. En fåtölj i Chesterfield-stil passar bra till. Fåtöljen kan vara klädd i läder eller sammet. Om biblioteket har en större yta att förfoga över kan en matchande soffa skapa ett vackert möblemang som också ger många sittplatser för långa stunder med bokläsning.

Andra detaljer som ger en brittisk stil i biblioteket är att sätta in:

  • Tapeter av sjögräs, gärna i sandig ton
  • Matta av jute
  • Kistor i rotting eller skinn

För att få rätt karaktär i rummet kan två väggar tapetseras med en tapet från Ralph Lauren, medan resterande väggar får prydas av en sjögrästapet. Med tunga blå eller gröna gardiner kan biblioteket avskärmas från stark sol eller kyla vilket ger en bra läsmiljö.

Att ha högt i tak är en fördel för den som vill inreda ett rejält bibliotek. Med hyllor som når ända upp till taket och en tillhörande biblioteksstege skapas en genuin känsla i biblioteket. Allt i biblioteket behöver förstås inte heller vara traditionellt brittiskt, genom att ordna bokryggarna efter färgnyans går det att skapa ett unikt bibliotek som verkligen speglar dig som individ. Om du har en mer ovanlig planritning kan platsbyggda hyllor vara en bra lösning. För att inte behöva gå upp från soffan under läsningen är det också viktigt att ha bekvämligheter i närheten, som ett glas med sherry och en mjuk pläd.