Så investerar du i din bokdröm

Romanen har du i huvudet – ofta är det tid och pengar som står i vägen för ens författardröm. Att ta sig tid och investera i sin författardröm kan kännas riskabelt, å andra sidan så triggas du till att äntligen få ut romanen på papper och skicka den till förlagen. Här kommer vi med tips om hur du kan göra för att nå din dröm om en bok i ditt namn.

Att ta sig tid till att skriva sin bok är lättare sagt än gjort. Ditt jobb tar tid och ditt privatliv också. Många författare kliver ofta upp tidigt i ottan för att ägna i alla fall en timme åt sitt skrivande. Genom att ha handlingen någorlunda klar för sig, genom ett skisserat ark, kan du enklare utnyttja tiden du lägger till att skriva. Att grunda på romanen kan du göra påväg till jobbet, medan du diskar eller lagar mat. Hitta sedan en pålitlig och flexibel bank online där du kan låna en summa pengar för att komma närmare ditt mål.

Tid är pengar

Att ägna mer tid åt sitt skrivande innebär ofta att du måste ge avkall på något annat. Är det inte sömn du kan ge avkall på genom att stiga upp tidigare på morgonen, så kanske du tvingas gå ner i arbetstid. Kanske kan du förhandla med din chef om att jobba en dag mindre i veckan i en månad, och se vart det leder dig. Visar det sig att du får saker gjorda och är produktiv kan du sedan ta ett steg till. Börja alltid i små men effektiva steg, för att närma dig din bokdröm. I pandemitider är det fler som väljer att satsa på sina drömmar eftersom det finns mer tid när de inte behöver åka till och från jobbet. Tänk på att vara försiktig med din ekonomi och inte ta onödiga eller dyra risker.

Det gäller att bestämma sig

Att skriva en bok handlar egentligen om en sak: att faktiskt börja skriva. Men hur kommer man igång med den första vändan? Många författare säger att de startar ungefär i mitten av sin roman. Att börja från början med ”det var en gång…” är sällan ett lyckat projekt och det leder ofta till enorm prestationsångest. Börja mitt i, där din hjälte är inne i något spännande. Sedan kan du kristallisera ut det, i framtiden och det förgångna. Och där har du din handling!

Ofta är den största kritikern du själv. Försök bortse från denna envisa person som gnager i ditt huvud. Skriv istället och försök inte tänka så mycket på det andra. När du väl fått ur dig några hundra sidor kan du börja överblicka och be någon annan att titta på det. Har du skrivkramp? Läs om andra författare som tagit sig ur samma sak!

 

För fler tips kan du läsa den här artikeln.