Så blir du en publicerad författare

Du kan kalla dig för författare bara du har skrivandet som hobby, men att ta steget till att bli en publicerad författare kan kännas både svårt och läskigt. Med mycket disciplin och vilja så tar du dig långt, men här kommer konkreta tips på hur du kan uppfylla din dröm att bli en publicerad författare.

Innan du skickar det till förlag

När din bok är klar och du känner dig redo att skicka det vidare till ett förlag – tänk en gång till. Se över så att ditt manus håller, låt det gå igenom en stavningskontroll, gör research så den fakta som du presenterar i boken stämmer med verkligheten. En bra idé är att låta en utomstående läsa ditt manus, på så sätt så får du en ny blick på din bok. Gör en research på de förlag som finns och välj ut de som redan ger ut böcker som liknar din.

Skicka till förlag

Gör en lista över de förlag du valt så att du kan ha koll på korrespondensen. När du skickar ditt manus så gör du det tillsammans med ett följebrev som är ungefär som ett personligt brev som när du skickar en jobbansökan. I det brevet ska du presentera dig och ditt manus. John Ajvide Lindqvist skrev under i blod och Viveca Sten bifogade sitt manus tillsammans med en marknadsföringsplan. Det funkade för dem men tänk efter innan, det är inte alltid bra att sticka ut från mängden.

Det må kännas gammalmodigt, men faktum är att de flesta förlag fortfarande föredrar att ta emot manus som är utskrivet på papper. Se till att ditt manus ser snyggt ut genom att välja rätt typsnitt och format, och glöm inte att spara en kopia så du inte skickar bort det enda du har.

När manuset är utskrivet och du fått sidorna i rätt ordning, använt en hålslagare och fäst det med klämmor så packar du ner ditt manus som du nu kan skicka till förlaget i ett kuvert tillsammans med följebrevet. Glöm inte att ta med dina kontaktuppgifter och adress så förlaget vet hur de kontaktar dig. Se till så att du har tillräckligt med frimärken, skriv förlagets adress på paketet och lägg det på brevlådan och hoppas på det bästa. Det kan dröja flera månader innan du får svar, så ha is i magen.