Läs böcker som förbereder dig på krisen

Krisberedskap, eller prepping som det också kallas, handlar om att vara förberedd på eventuella kriser som kan uppstå i samhället. Att vara förberedd handlar bland annat om att ha rätt säker hemma för att kunna klara dig själv i cirka en vecka men det handlar också om att du ska ha kunskap om hur du ska bete dig vid en eventuell kris. Ett tips är att läsa olika handböcker!

Det är viktigt att läsa Överlevnadshandboken som ger ut de grundläggande tekniker som behövs för att klara sig i vildmarken. Boken tar bland annat upp hur du kan hitta mat och hur du kan vårda dig själv eller någon annan som har skadats. Den tar även upp hur du klarar dig bäst i hemmet om till exempel el och vatten skulle sluta fungera.

Andra böcker som är bra förberedelser

krisberedsakpAndra böcker som är bra att läsa för att klara dig antingen ute i naturen eller hemma utan våra vanliga förnödenheter är till exempel svampböcker och kokböcker som fokuserar på enklare matlagning som kan göras med till exempel stormkök. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har även en broschyr som heter ”Om krisen eller kriget kommer” som finns på deras hemsida. Denna är viktig att läsa då den ger ut information om hur vi som bor i Sverige kan bli bättre förberedda och har ätt verktyg om något faktiskt skulle ske.

Vill du vara extra insatt kan du alltid gå en av MSBs utbildningar i krisberedskap, civilt försvar och totalförsvar.

Att tänka på för att vara krisberedd

För att vara bered för krisen finns det en del saker du ska tänka på:

  • Ha ett prepping-kit. Ett kit med förnödenheter såsom mat med lång hållbarhet, ficklampa, vattenreningstabletter, värmefiltar och vevradio är en bra idé att investera i och förvara hemma.
  • Kolla krisinformation.se. På Krisinformation finns information från alla Sveriges myndigheter. De har pressberedskap dygnet runt och kommer informera om alla stora händelser som påverkar samhället i Sverige.
  • Stanna inomhus tills du vet att det är säkert. Håll dig hemma och lyssna gärna på radion för att höra uppdateringar om krisen och när det är säkert att gå ut igen.