böcker

Kommer förlagen överleva?

Idag kan vem som helst finna läsare för sina texter. Det betyder dock inte att förlagen har spelat ut sin roll.
Läsplattor, egenutgivning, bloggar och Patreon. Det är några av de företeelser som gjort entré de senaste åren, och som har framställts som hot mot bokförlagen och andra företag som på olika sätt tjänar pengar på andras skrivande. Dessutom läser svenskarna idag färre böcker än på länge. Konkurrensen om uppmärksamheten är stor idag, när vi har tillgång till sociala medier, poddar och filmklipp på en uppsjö av enheter.

För tio år sedan såldes rekordmånga böcker i Sverige, närmare bestämt 80 miljoner böcker, till ett värde av ungefär åtta miljarder kronor. Den ekonomiska krisen 2008 satte dock djupa spår i den svenska bokbranschen, och försäljningen minskade. Sedan dess har den inte återhämtat sig. Det ser dock inte nattsvart ut på alla områden.

Försäljningen av pocketböcker har ökat, men denna ökning har framför allt skett utanför den traditionella bokhandeln. Istället har ökningen skett på nätet och i dagligvaruhandeln. Vilken matbutik har idag inte en hylla med pocketböcker vid kassorna?

Patreon & crowdfunding

En gång i tiden var konstnärer beroende av förmögna mecenater, som betalade deras uppehälle så att de kunde ägna sig åt sitt skapande. Idag finns möjligheten för vilken kreativ själ som helst att hitta mecenater som är beredda att sponsra det konstnärliga skapandet, och till skillnad från förr behöver mecenaterna inte vara förmögna.

Det har blivit relativt vanligt att entreprenörer finansierar sina innovationer genom crowdfunding. De som vill se produkten bli verklighet uppmanas att vara med och finansiera den, och om tillräckligt mycket pengar skänks blir produkten verklighet. Beroende på hur mycket pengar man har skänkt belönas man med någonting, t.ex. ett exemplar av produkten. Det går dock bra att skänka även mindre summor, och om tillräckligt många skänker en mindre summa var blir projektet verklighet. Det finns flera sajter på internet där man kan lägga upp sitt projekt och be om hjälp med finansieringen, och det förekommer att författare på detta sätt bekostar skrivandet av en bok. Det är dock vanligare när det kommer till fack- och debattböcker än när det gäller skönlitteratur.

Man kan också betala regelbundet, men i efterhand, varje gång ett verk publiceras. Patreon är en webbplattform som ursprungligen skapades för att göra det lättare att tjäna pengar på youtube-videor. Idag används tjänsten av betydligt fler. De som väljer att stödja skaparna betalar en mindre summa en gång per månad, alternativt varje gång som konstnären släpper ett nytt verk. Det kan vara en novell, ett avsnitt av en podcast eller något annat.

Vad ska förlagen göra?

Visst har litteraturbranschen genomgått en tuff period, och de fornstora dagarna kommer troligen aldrig att komma åter. Men det betyder inte att bokförlagen har spelat ut sin roll. Vissa författare når redan idag en publik via Patreon, men det betyder inte att de skulle tacka nej till ett bokkontrakt med ett förlag. Att ha ett förlag i ryggen är fortfarande det bästa sättet att nå ut med sitt skrivande. Texter som ges ut i bokform uppmärksammas också i den digitala världen, medan det än så länge är mer ovanligt att det omvända sker. Därför fortsätter bokförlagen att spela en viktig roll.