Från bok till förpackning och kuvert

Manus, romaner och andra alster behöver som sista fix en snygg förpackning. När du väl skickar ditt manus till förlagen vill du att brevet ska sticka ut och se professionellt ut. Se därför till att skicka in det i ett rymligt kuvert där inga sidor i manuset blir vikta eller skrynkliga.

Det kan vara en kamp för många att få ihop de sista korrfixen och få allting att kännas rätt innan det är dags att vända sig till förlagen med boken, manuset eller vad det än kan vara. Men många glömmer bort att jobbet inte slutar här. Nu är det dags att paketera det du vill att förläggarna ska få syn på. Slå in manuset i papper och lägg det sedan i ett rymligt c5 kuvert för att inte ge ett slarvigt och oseriöst intryckt.

När du har förpackat din bok eller ditt manus på ett snyggt sätt och sedan postat den i ett kuvert följer en tid av väntan. Ha tålamod, och var beredd på att bli ratad många gånger. Skulle det vara så att inget förlag nappar är inte hoppet över – det går till exempel bra att starta ett eget förlag och ge ut boken själv. Många menar nämligen att det är bättre att förhandla om en bok med förlaget redan innan man har skrivit boken. Ska du starta ett eget förlag kan du gå med i branschorganisationen Svenska förläggareföreningen. Fler tips om hur du ska gå till väga för att starta ett eget förlag hittar du här.

Packa boken snyggt i kuvert och liknande

Vill du paketera boken eller manuset extra snyggt kan du trycka upp en egen upplaga. Det behöver inte vara något komplicerat eller inbundet – det viktiga är att den är lätt att ta upp från kuvertet och sätta igång att läsa hos förläggaren. Du kan få fler tips om hur du trycker din egen bok här.

Det sista tipset blir ett praktiskt råd som förmodligen alla presumtiva författare behöver, och det tipset kommer från en förläggare. Det är nämligen vanligt att folk kommer in med sina manus och romaner utan att den är korrläst eller har någon bra plot. Därför kan det vara en god idé att gå en bokskrivarkurs för att få lite grundläggande kunskaper i hur en bra komposition ska se ut.