Första steget är att berätta för tidningar och andra uppdragsgivare att du finns. Var också beredd på att kanske få arbeta gratis i början. Många ber dig skriva en testartikel som en del av din anställningsintervju. Tänk därför på att visa framfötterna direkt och göra ett gott intryck.
Starta eget bolag
Som frilansare måste du antingen registrera enskild firma eller starta ett AB. Du ansvarar själv för fakturering och skatt vilket är nytt för många. Innan du accepterar ett uppdrag bör du alltid räkna ut din lön efter skatt för att se om det är värt det eller inte. Kom ihåg att du måste kunna betala räkningar och hyra varje månad på den inkomst du får in. Du får alltså inte se summan uppdraget ger utan vad du får ut i nettolön. Har du tur kan du jämföra uppdrag från flera uppdragsgivare och välja det som passar dig bäst.
Håll reda på skatten
Det är viktigt att du sparar alla dina fakturor så du kan deklarera i slutet av året. Många väljer att betala in en stadig summa till Skatteverket varje månad för att inte få en skattechock nästkommande år. Du kan också anlita en revisor som hjälper dig med skatten eller vända dig till ett faktureringsbolag. Det beror på hur mycket tid du vill lägga på det. Detta måste du vara uppmärksam på:
- Du betalar egenavgifter och skatt
- Du fakturerar via F-skatt.
- Frilanstjänster är momspliktiga
Som journalist behöver du ofta inte mycket utrustning. De flesta arbetar på en laptop vilket betyder att du kan arbeta var som helst. Dock får du räkna med att du kan behöva bekosta resor och liknande om du ska göra intervjuer eller research. Det är normalt inget du kan söka ersättning för.