Ditt manus

Alla som vill bli publicerade skickar sina manus till ett eller flera bokförlag. Även om förlagen har anställda redaktörer är det viktigt att manuset är så färdigt som möjligt. Hur ska du göra för att kunna presentera ett sådant manus?

Klas Östergren vid skrivmaskinMellan dig, den aspirerande författaren, och den hägrande tillvaron som uppburen författare, står tre personer: lektören, redaktören, och korrläsaren. Lektören är den som läser manuset, och ska avgöra om det är värt att publicera verket. Med tanke på att de flesta förlag får otroligt många manuskript skickade till sig, och de naturligtvis inte vill missa möjliga storsäljare, är det ett gott tecken om svaret dröjer. Det är sällan som lektören läser ett helt manus, men ju mer tid hen lägger på ditt manuskript, desto större chans att hen gillar det. Var dock beredd på att även om lektören läser hela ditt manus, men sedan tackar nej, kommer du inte att få något brev med konstruktiv kritik. Det finns det i princip aldrig tid för.

Om lektören gillar ditt manus betyder det inte att det kommer att ges ut precis så som det är skrivet nu. Nästa person att stifta bekantskap med är redaktören. Redaktörens uppdrag är att slipa fram ett ännu bättre verk ur manuskriptet, och det sker i nära samarbete med författaren, d.v.s. dig. Det är viktigt att ta till sig av redaktörens råd och konstruktiva kritik. En erfaren redaktör vet vad som fungerar, och dessutom har du som författare tillbringat så mycket tid med din text att du inte kan bedöma den på samma sätt som en läsare som får boken i handen. Texten måste helt enkelt läsas med nya ögon.

När arbetet tillsammans med redaktören är färdigställt träder nästa person in på scenen: korrläsaren. Det är nu som alla stavfel och språkliga fel ska rättas till innan manuskriptet trycks och blir en riktig bok.

Från förlagets perspektiv

Olika förlag arbetar på olika sätt med inskickade manus, men det finns i de flesta fall likheter i arbetssätt. Det första man bör tänka på när man letar upp förlag att skicka sitt manus till är att det finns förlag inriktade på olika typer av litteratur. Det är ingen vits att skicka en diktsamling till ett förlag som bara ger ut fackböcker.

Många undrar hur manuset ska se, men det finns ingen anledning att lägga ned någon tid på layout. Ett Word- eller PDF-dokument duger för förlaget. Detta dokument ska innehålla hela manuset, inte bara ett utdrag. Det är nämligen inte säkert att lektören börjar läsa från början. En del tycker att man får en bättre bild av boken om man börjar mitt i.

Alla förlag är medvetna om att aspirerande författare skickar sina manus till flera förlag på samma gång. Om ett förlag visar intresse kan det dock vara bra att höra av sig till övriga förlag, och meddela detta. Vill du i framtiden byta förlag är det bra att inte ha förargat någon som arbetar på förlag.